KMOP-1.1.4-09-2009-0059

Két szánrendszerű CNC görgőzőgép fejlesztése – bonyolult felületű, nagyméretű tengelyek felületi keménységének és érdességének javítására

Projekttámogatás összege: 85 958 880 Ft

Oroszországban a vasúti kocsik, illetve mozdonyok tengelyeinek gyártása során ágazati szabvány előírások alapján görgőzési művelet van kötelezően előírva. Ennek a célja, hogy a nagy felületi nyomás hatására, egy kb. 5-6 mm mélységben, anyagszerkezet változás következzen be a tengelyek felületén, csökkentve ezzel a kifáradásos repedések kialakulásának veszélyét.

Már korábban is foglalkoztunk vasúti tengelyek gyártásának kifejlesztésével, melynek során arra a következtetésre jutottunk, hogy a görgőzés, mint technológia, illetve az ehhez szükséges gép kifejlesztése érdekes feladat lehet számunkra. Amikor az oroszországi mozdonygyárakat összefogó Transmash Holding pályázatot írt ki vasúti tengelyek, elsősorban mozdony tengelyek, felkeményítő görgőzésére alkalmas gépek szállítására, azonnal elhatároztuk, hogy mi is pályázunk. Ezt a pályázatot sikerült megnyernünk, így elkezdődhetett a fejlesztés.