KMOP-1.1.4-071-2008-0020

Modulokból rugalmasan felépíthető, vevőorientált CNC forgácsoló gyártórendszer fejlesztése

Projekttámogatás összege: 200 000 000 Ft

Excel Csepel Kft piackutatása és tapasztalatgyűjtése alapján jelentős kereslet mutatkozott a rendkívül rövid idő alatt megvalósítható, vevőspecifikus munkadarabok automatikus megmunkálására alkalmas, modulokból összeállítható CNC gyártórendszerekre.

Jelen pályázat keretein belül lehetőségünk nyílt forgástest alakú munkadarabok megmunkálására szolgáló rugalmas gyártórendszer modulok, valamint kisméretű, szekrényszerű alkatrészek megmunkálására alkalmas modulok fejlesztésére is.

A pályázat megvalósítása alatt elvégzett modul fejlesztések közül kiemelkedő volt a BPW Hungária által gyártott ECO Plus C futómű furatos tengelycsonk alkatrészek automatikus gyártására és mérésére szolgáló rendszer kifejlesztése.

A pályázat megvalósítása során egy új kihívással is szembekerültünk. Egy új területről, az atomerőművek részére történő alkatrészgyártásból kaptunk megkeresést automatikus gyártórendszer megvalósítására. A korábbi tapasztalatok felhasználásával, új modulok megtervezésével sikerült egy komplett rendszert megalkotni. A kétféle méretű szerelt cső megmunkálására megtervezésre került egy SLT 400/1000 MC eszterga modul, egy VK-200 speciális függőleges kiesztergáló modul, egy készülék és munkadarab cserélő manipulátor modul, nyersdarab behordó és készdarab kihordó modul, valamint egy speciális biztonságtechnikai modul.