KMOP-1.1.4-08/1-2008-0040

Új piaci szegmensekben értékesíthető, precíziós pontosságú, egyedi 5 dimenziós felületek megmunkálására alkalmas, nagy munkaterű eszterga-, fúró-, maró- CNC megmunkáló központok fejlesztése

Projekttámogatás összege: 116 650 393 Ft

Excel Csepel Szerszámgépgyártó Kft már a kilencvenes években foglalkozott a bonyolult felületek nagypontosságú megmunkálásával, ami akkoriban elsősorban a szerszámipar területén jelent meg feladatként. Ma már hasonló igényeket támasztanak a járműipa olaj- és gázipar, energetikai ipar, vagy a mezőgazdasági gépgyártás területén is.

Piacfelmérésünk, valamint meglévő partnereink visszajelzései azt mutatják, hogy valós piaci igény jelentkezett olyan precíziós pontosságú, bonyolult 5D-s felületek megmunkálására alkalmas, nagy munkaterű eszterga-, fúró-, maró- CNC megmunkáló központ kifejlesztésére, mely két méretben, a vevő igényeit, termékeit figyelembe véve lenne hozzáférhető a piacon. Célunk a jelenleg kevés szereplős piacra való belépés úgy, hogy új fejlesztésű termékünk a konkurensek termékeihez képest további előnyként az energiahatékonyságot és a környezetbarát felhasználási módot is fel tudja mutatni. Energiahatékonyság a megmunkálás koncentrálásával érhető el, hiszen egy alkatrész több gépen történő megmunkálása minden egyes gépnél várakozást is jelent. Egyetlen korszerű megmunkáló gépen történő megmunkálással azonban ezek a kieső idők 100%-ban lecsökkenthetők. A környezetbarát felhasználást a hűtőfolyadékba kerülő kenőolaj visszaforgatása jelenti. A hűtőfolyadékba kerülő, elsősorban kenőolaj szennyeződés gyakorlatilag felére csökkenti annak használhatóságát. Az olaj kiválasztásával viszont közel duplájára növelhető a hűtőfolyadék felhasználhatósági ideje.