KMOP-1.2.5-09-2009-0146

Vállalati integrált információs rendszer bevezetése az Excel Csepel Kft-nél

Projekttámogatás összege: 12 775 000 Ft

Az Excel Csepel KFT-nél az 1980-as évek végéig offline módon történt az adatfeldolgozás, mely rengeteg papírmunkát, óriási munkaerőt igényelt, nagy hibázási lehetőséget vonva maga után. Több nagyobb rendszert is használt a cég, előbb az IBM terméke próbálta kiváltani a hozzá fűzött reményeket, majd pedig az F+K idején az ICL nevű szoftver. A vállalat sajátosságai és a programok rugalmatlansága miatt egyik rendszer sem vált be, így az ICL használatával párhuzamosan – 1988 környékén - egy külsős programozó céggel együttműködve elkezdték egy személyre szabott szoftver kidolgozását. Így létrejött egy – akkor modernek és korszerűnek mondható – DOS / Novell / Pascal alapon működő, HASH keresési módot és saját speciális adatbázist használó rendszer, amely be tudta tölteni a korábbi szoftverek által hagyott űrt is.

Az Invent bevezetésével jelentősen csökkentek a hibázási lehetőségek, a folyamatok gyorsabbak lettek, minden osztály – az őket megillető jogokkal - hozzáférést kaptak a teljes gyártási folyamathoz. Forradalmasította az adatkezelést, mindenki számára láthatóvá váltak a darabjegyzékek, kezelhető a raktárkészlet.

Az idő múlásával újabb területek, újabb igények jelentek meg, melyeket egyre kevésbé tudott kezelni az Invent, így több segédprogramot is kellett írni. A kisebb hibákat apró trükkökkel tudták kiküszöbölni. Kevés információt ad a rendszer, nincs rajta a mostani igényeknek megfelelő formátumú munkaszám, darabszám, típusszám. A rendszerhez tartozó 1-es verziójú Novell nem frissíthető, az akkori technikai követelményekhez készült. A programba több rugalmasságot, fejlesztést nem lehet belevinni, nem alkalmas arra, hogy a jelenleg korszerű AutoCad, E-Plan, EdgeCam, MasterCam rendszerekkel összekapcsolják, továbbá nem alkalmas képi feldolgozásra sem, melyre elsősorban a rajzok, vázlatok, tervek megjelenítésénél volna szükség.

Az új rendszernek egy teljesen integrált vállalatirányítási rendszernek kell lennie, amely kielégíti az új igényeket, de egyúttal támaszkodik az Invent során megszerzett tapasztalatokra is.